جرم اسپری فلفل چیست و چه مجازاتی دارد؟
اسپری فلفل چیست؟ آیا استفاده از آن جرم است؟ اسپری فلفل یک ماده شیمیایی دارای فلفل چیلی است. که برخورد آن با صورت و چشم و استنشاق آن موجب ایجاد سوزش شدید، قرمزی دور چشم، ریزش اشک و تنگی نفس میگردد. اگر اسپری فلفل را بدون مجوز حمل و نگهداری کنید مرتکب تخلف شده اید. مجازات حمل اسپری فلفل حبس است. بنابراین برای حمل و استفاده از اسپری باید مجوز داشت که دریافت این مجوز شرایط خاصی دارد.
اسپری فلفل چیست ؟
یکی از متداولترین لوازم دفاع شخصی اسپری فلفل است. این اسپری دارای مادهی فعال کپسایسین است. که با کمک حلال از فلفل چیلی استخراج میگردد. در اسپریهای فلفل از ترکیبات شیمیایی استفاده میشود که اشکآور است و سوزش شدیدی در چشم، گوش، حلق، بینی ایجاد میکند. حتی موجب کوری موقتی بین 15 تا 30 دقیقه در افراد میشود. و اگر آسیبدیدگی شدید باشد ممکن است منجر به کوری کامل فرد گردد.
بسیاری از افراد برای محافظت شخصی با خود اسپری فلفل حمل میکنند. اما خوب است بدانید که حمل بدون مجوز اسپری فلفل جرم محسوب میشود. مطابق قانون حمل ابزارهای دفاع شخصی مثل گاز اشکآور، اسپری فلفل و شوکر جرم است. این ابزار در لیست مهمات و سلاحهای غیرمجاز قرار دارند. همچنین اگر ثابت شود شما از اسپری استفاده کردید و طرف مقابل دچار صدمه شود. به مجازات قانونی محکوم میشوید.
برای اطلاع از شرایط اثبات دفاع مشروع کلیک کنید.
جرم حمل تجهیزات دفاعی در قانون
قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در ماده 11 شرح میدهد که: «هر کس مرتکب قاچاق اقلام یا مواد تحت کنترل شود یا به ساخت و مونتاژ هر یک از آنها اقدام کند به ترتیب زیر به مجازات تعزیری محکوم میشود:
- مواد رادیواکتیو یا میکروبی،به حبس از بیست و پنج تا سی سال
- مواد منفجره نظامی یا شیمیایی،به حبس از پنج تا ده سال
- مواد ناریه یا منفجره غیرنظامی،به حبس از دو تا پنج سال و جزای نقدی یک تا دو برابر ارزش مواد اکتشاف شده و در صورتی که هدف از ارتکاب جرم مقاصد غیرامنیتی از قبیل بهرهبرداری غیرمجاز از معادن باشد،به حبس از شش ماه تا دو سال
- گز های بیحس کننده، بیهوش کننده و اشکآور به حبس از دوتا پنج سال
- مواد محترقه و شوک دهندهها(شوکرها)،به حبس از شش ماه تا دو سال»
خوب است بدانید اگر هدف از ارتکاب جرم برای مقاصد غیرامنیتی مثل بهرهبرداری غیرمجاز از معادن باشد. احتمالاً حبس از 6 ماه تا دو سال خواهد بود. مجازات حمل اسپری فلفل هم بسته به شرایط بین دو تا 5 سال حبس دارد. در ادامه شرایط مجازات حمل و استفاده از اسپری فلفل را بیان میکنیم.
مجازات حمل و استفاده از اسپری فلفل
اگر بدون مجوز قانونی اقدام به حمل اسپری فلفل نمایید. به مجازات حبس یا خسارت مالی و دیه محکوم میشوید. با توجه به اینکه اسپری فلفل شما دارای چه مواد شیمیایی باشد. و ممکن است چه مشکلاتی برای افراد ایجاد کند. متحمل حبس از 6 ماه تا دو سال و یا پرداخت دیه و خسارت مالی میشوید.
همانطور که قبلاً گفتیم اسپریهای فلفل دارای ترکیبات مختلف شیمیایی است. این ترکیبات موجب سوزش شدید در صورت و چشم میگردد. همچنین کوری موقت و تنگی نفس به همراه میآورد. حتی در مواردی ممکن است عوارض این سلاح دائمی شود و موجب کوری دائم یا مشکلات جدی برای سیستم تنفسی مثل ریه میگردد. به همین دلیل اگر افراد اقدام به حمل و استفاده از این سلاح با عوارض خطرناک نمایند. باید مجازات آن را هم در نظر داشته باشد. امروزه بسیاری از افراد برای حفاظت شخصی از این سلاح استفاده میکنند. اگر قصد حمل و استفاده از اسپری فلفل را دارید ابتدا مجوز قانونی آن را دریافت کنید. تا در صورت استفاده محکوم به مجازات نشوید.
خسارت مالی و دیه اسپری فلفل
یکی از موضوعات مهم در خصوص مجازات استفاده از اسپری فلفل مسئله دیه و خسارت مالی آن است. وقتی بحث از مجازات حمل و استفاده از اسپری فلفل میشود. در کنار مجازات حبس باید بحث دیه و خسارت مالی نیز در نظر داشت. با ورود آسیب به دیگران در اثر استفاده از اسپری فلفل، باید به آسیبدیده دیه پرداخت شود و میزان دیه توسط پزشکی قانونی تعیین میگردد. میزان دیه هرسال تغییر میکند همچنین با توجه به نوع و حجم آسیبی که به اسپری فلفل وارد میکند حملکننده اسپری فلفل باید دیه تعیینشده را پرداخت کند.
هنگامی که استفاده از اسپری فلفل به چشم طرف مقابل آسیب بزند. باید مطابق با میزان دیهی سالیانه دیه چشم را در نظر گرفته و پرداخت شود. حتی اگر استفاده از اسپری فلفل آسیبهای جزئی وارد کند باز هم این آسیبها دارای دیه هستند. بعد از مراجعه فرد به پزشکی قانونی دیه فرد به طور کامل و دقیق مشخص میکند. که فرد حملکننده اسپری باید دیه را کامل پرداخت نماید.
دادگاه صالح رسیدگی به جرم حمل اسپری فلفل
برخی تصور میکنند مرجع قضایی صالح به رسیدگی جرم حمل و استفاده از اسپری فلفل دادگاه انقلاب است. اما این درست نیست. دادگاه صالح رسیدگی به دعاوی مربوط به اسپری فلفل بر اساس رأیی که از دیوان عالی صادر شد. دادگاه کیفری 2 میباشد. به این معنی که دادگاه کیفری 2 اجازه رسیدگی به شکایات مربوط به جرائم حمل و استفاده از اسپری فلفل را دارد.
چگونه مجوز حمل اسپری فلفل را دریافت کنیم ؟
بر اساس مصوبهی شورای امنیت ملی کشور، ساماندهی به نگهداری و توزیع حمل تجهیزات دفاعی مثل اسپری فلفل در حوزه اختیارات نیروی انتظامی است. یعنی مرجع صالح برای اعطای مجوز جهت حمل و نگهداری از اسپری فلفل نیروی انتظامی میباشد. بنابراین شغلهایی که حساسیت بالایی دارند اما سطح امنیت آن متناسب با محیط شغلی که دارند پایین است. مثل صرافان، وکیلان دادگستری، طلافروشان، داروخانههای شبانهروزی، جامعه پرستان و پزشکان. این افراد میتوانند به پلیس پیشگیری ناجا درخواست دهند. تا جهت حفظ امنیت خود و محل کارشان مجوز حمل تجهیزات دفاع شخصی مثل اسپری فلفل دریافت کنند.
فرایند اخذ مجوز حمل اسپری فلفل
هنگامی که درخواست اخذ مجوز حمل اسپری فلفل را به پلیس پیشگیری ناجا تحویل دهید. نیروی انتظامی شروع به بررسیهای فنی و تخصصی میکند. به جهت اهمیت بالای مجوز حمل تجهیزات دفاعی فرد دارای مجوز باید دارای صلاحیت فردی جسمی و روانی باشد. بنابراین متقاضی به پزشکی قانونی ارجاع میشود. تا مورد آزمایش توسط پزشک قرار گیرد. و پلیس ناجا از سلامت جسمی و روانی متقاضی اطمینان یابد. بعد از طی این مراحل پلیس صدور مجوز را تائید میکند و سپس به متقاضی ارائه میدهد.
توجه داشته باشید افرادی که مجوز حمل تجهیزات دفاعی مثل اسپری فلفل را دریافت میکنند محدودیتهایی نیز دارند. طی این محدودیتها استفاده از تجهیزات دفاعی تنها در محدودهای خاص مجاز است. اگر خارج از این محدوده از تجهیزات دفاعی استفاده شود جرم تلقی میگردد. بنابراین استفاده از اسپری فلفل خارج از محدودهی دارای مجوز قابلقبول نیست و جرم میباشد.
سؤالات متداول
مطابق قانون حمل ابزارهای دفاع شخصی مثل اسپری فلفل جرم است. این ابزار در لیست مهمات و سلاحهای غیرمجاز قرار دارند. همچنین اگر ثابت شود شما از اسپری استفاده کردید و طرف مقابل دچار صدمه شود. به مجازات قانونی محکوم میشوید.
با حمل و استفاده بدون مجوز از اسپری فلفل به مجازات حبس یا خسارت مالی و دیه محکوم میشوید. با توجه به اینکه اسپری فلفل شما دارای چه مواد شیمیایی باشد. و ممکن است چه مشکلاتی برای افراد ایجاد کند. متحمل حبس از 6 ماه تا دو سال و یا پرداخت دیه و خسارت مالی میشوید.