رفع اثر از دستور موقت
زمانی که انجام یک عمل به شخصی ضرر وارد کند در این صورت شخص میتواند به دادگاه مراجعه کند و درخواست صدور دستور موقت را بکند. اما این دستور موقت میتواند در مواردی از بین برود و فردی که به ضرر او قرار دستور موقت صادر شده است میتواند درخواست رفع اثر از دستور موقت را بنماید. این درخواست مستلزم شرایط قانونی خاصی است که در این مقاله به آن پرداختهایم.
خاتمه دستور موقت ( رفع اثر از دستور موقت )
دستور موقت بهموجب موارد ذیل خاتمه مییابد:
۱. لغو دستور موقت به دلیل رفع شدن دلایلی که سبب صدور دستور موقت گشته است.
۲. عدم طرح دعوا در مهلت مقرر.
۳. انصراف خواهان از دستور موقت.
۴. استرداد دادخواست یا دعوای اصلی توسط خواهان یا انصراف کلی از دعوا.
۵. صدور رای نهایی علیه خواهان.
۶. دادن تامین توسط خوانده.
رفع اثر از دستور موقت به دلیل دادن تامین توسط خوانده
اگر خوانده تامینی در تناسب با موضوع دستور موقت تودیع نماید دادگاه میتواند دستور موقت را ملغا نماید. رفع اثر از دستور موقت منوط به شرایط ذیل است:
۱. تامین خوانده متناسب با موضوع دعوا باشد.
۲. میزان این تامین بسته به نظر قاضی است.
۳. رفع اثر از دستور موقت منوط به نظر قاضی است.
انصراف خواهان از دستور موقت
خواهان میتواند درخواست خود مبنی بر اصدار دستور موقت را مسترد کند چه دستور موقت صادر شده باشد یا خیر و چه این قرار اجرا شده باشد یا خیر.
انصراف خواهان دارای آثار ذیل است:
۱. اگر تا قبل از اصدار دستور موقت خواهان از آن منصرف شود درخواست دستور موقت لغو گشته و اگر خواهان خسارت احتمالی را پرداخت نموده باشد به او عودت خواهد شد.
۲. اگر تا قبل از اجرای دستور موقت خواهان از آن منصرف شود دستور موقت لغو شده و خسارت احتمالی که خواهان پرداخت کرده به او بازگردانده میشود.
۳. اگر بعد از اجرای دستور موقت خواهان از آن منصرف شود دستور موقت لغو میشود ولی خسارت احتمالی که او تودیع کرده به وی بازگردانده نمیشود تا در صورت شکست خواهان در اصل دعوا، خسارت وارده به خوانده از ناحیه مبلغ تودیع شده جبران گردد.
جبران خسارت ناشی از اجرای دستور موقت
اگر خواهان مطالبه دستور موقت کند و دستور موقت صادر و اجرا شود اما نهایتا در دعوای اصلی شکست بخورد خساراتی که از ناحیه اجرای قرار مزبور به خوانده وارد شده قابل جبران است.
برای مطالبه خسارت باید شرایط ذیل موجود باشد:
۱. باید دستور موقت اجرا شده باشد.
۲. خواهان بهموجب رای نهایی در دعوا شکست بخورد این رای نهایی میتواند حکم به بیحقی خواهان یا هر یک از قرارهای قاطع دعوا باشد.
۳. بهموجب اجرای دستور موقت به خوانده خساراتی وارد شده باشد.
جبران خسارت ناشی از رفع اثر از دستور موقت
اگر به درخواست خوانده و به دلیل سپردن تامین توسط او و موافقت قاضی، از دستور موقت رفع اثر شود و به واسطه این رفع اثر به خواهان خسارت وارد شود خواهان میتواند خسارت خود را مطالبه کند.
برای مطالبه خسارت باید شرایط ذیل برقرار باشد:
۱. به درخواست خوانده و به دلیل تودیع تامین توسط خوانده از دستور موقت رفع اثر شده باشد.
۲. خوانده بهموجب رای نهایی در دعوا محکوم شود.
۳. به علت الغای دستور موقت به خواهان خسارتی وارد شده باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص رفع اثر از دستور موقت، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون رفع اثر از دستور موقت پاسخ دهند.