قتلکیفری

اجرای قصاص نفس

در قوانین حقوقی‌‌ کشور ما برای هر نوع جرمی مجازات‌‌ به خصوصی در نظر گرفته شده است. برای مثال فردی که از پرداخت بدهی‌های خود امتناع ‌‌می‌کند توقیف اموال ‌‌می‌شود و یا به زندان ‌‌می‌رود. قصاص نفس نیز یکی از انواع مجازات‌های ذکر شده در قوانین حقوقی کشور ما ‌‌می‌باشد. در ادامه در مورد قصاص نفس و نحوه اجرای آن توضیحات کاملی را خدمتتان بیان نموده‌‌ایم، با ما همراه باشید.

 

قصاص نفس چیست‌‌ ؟

همانطور که در بالا گفته شد برای هر نوع جر‌‌می‌ مجازاتی در نظر گرفته ‌‌می‌شود و قصاص نفس نیز یکی از انواع مجازات‌ها به حساب ‌‌می‌آید. هرگاه فردی به دیگری آسیبی عمدی برساند که این آسیب باعث مرگ ‌او شود در صورتی‌‌ که اولیای مقتول از فرد شکایت کنند دادگاه حکم قصاص نفس را برای او صادر ‌‌می‌کند. حکم قصاص نفس حکمی است که طی انجام‌‌ آن فرد اعدام شده و جان خود را از دست ‌‌می‌دهد. حکم قصاص نفس در صورتی صادر ‌‌می‌شود که به دادگاه ثابت شود فرد از روی عمد این کار را انجام داده است‌‌ و در غیر‌‌ این صورت احکام دیگری‌‌ صادر خواهد گردید.

 

شرایط و نحوه اجرای حکم قصاص نفس

اجرای حکم قصاص نفس نیز دارای شرایط و قوانین خاص خود ‌‌می‌باشد و ‌‌می‌بایست برای اجرای این‌ حکم‌ به تمام این قوانین توجه‌ نمود. طبق قانون کشور ما قصاص نفس باید به گونه‌‌ای صورت بگیرد که فرد کمترین درد را بکشد و دچار آزار‌های شدید فیزیکی نشود. برای مثال اگر زنی که باردار است به قصاص‌‌ محکوم شود طبق قانون اجرای حکم قصاص او تا زمان وضع حمل باید به تعویق بیفتد.

حتی اگر بعد از به دنیا آمدن فرزند دادگاه تشخیص دهد که قصاص‌‌ زن باعث از دست رفتن نوزاد یا وارد شدن آسیب به او ‌‌می‌شود باز هم اجرای حکم قصاص نفس به تعویق افتاده و حتی ممکن است تا دو سالگی فرزند نیز عقب بیفتد. پس مهم‌ترین شرط اجرای حکم قصاص نفس این است که به قاتل‌‌ یا دیگری آسیب زیادی وارد نشود. پس از اینکه اولیای دم یا پدر و مادر مقتول تفاضل دیه ( در صورت وجود) را پرداخت کردند حکم به راحتی اجرا ‌‌می‌شود اما در زمان اجرای حکم نیز باید به قوانین توجه نمود.

 

به وجود آمدن شرایط اجرای قصاص عضو اولیای دم

همانطور که در بالا‌‌ گفته شد در زمان اجرای حکم نباید به قاتل آسیب فیزیکی شدیدی برسد اما اگر قاتل به روش‌های نادرستی قصاص شود و آسیب فیزیکی ببیند تحت شرایطی او یا خانواده‌اش می‌توانند خواستار قصاص عضو اولیای دم مقتول شوند اما این در صورتی است که بیم تلف شدن اولیای دم وجود نداشته باشد. در صورتی که قاتل پس از قصاص زنده بماند و خانواده‌‌ مقتول خواهان‌‌ قصاص دوباره او نشوند حق درخواست قصاص عضو نیز از قاتل سلب خواهد گردید. اما اگر اولیای دم خواهان‌‌ اجرای دوباره حکم قصاص نفس شوند قاتل ‌‌می‌تواند قبل از اجرای حکم خواستار قصاص عضو آن‌ها شود‌‌ و پس از مرگش نیز خانواده‌اش ‌‌می‌توانند این حق را مطالبه کنند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اجر‌ای قصاص نفس، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون اجر‌ای قصاص نفس پاسخ دهند.

 

سوالات متداول

حکم قصاص نفس به چه دلیل صادر ‌‌می‌شود‌‌ ؟

هرگاه فردی از روی عمد دیگری را به قتل برساند حکم قصاص نفس برای او صادر ‌‌می‌شود.

اگر زن باردار به قصاص نفس محکوم شود‌ تکلیف چیست‌‌ ؟

اگر زن‌ باردار به قصاص نفس محکوم شود ‌‌می‌بایست اجرای حکم تا زمان فارغ شدن او به تعویق بیفتد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره