ثبت نام بازرس در اتحادیه ها و اصناف
ثبت نام برای بازرسی در اتحادیه ها و اصناف از طریق سامانهساران انجام میشود. اتحادیه توسط اعضای خوشنام همان صنف که منتخب باقی اعضای اتحادیه انتخاب هستند مدیریت میشوند. اما همواره لازم است عملکرد هیات مدیرههای اتحادیهها و اصناف مورد نظارت قرار گیرد. طبق قانون علاوه بر نظارتهای کلی بر روی تمامی اتحادیهها لازم است یک نفر از درون هر اتحادیه نیز به عنوان بازرس انتخاب شود. پرسش این است که این بازرس کیست و چگونه انتخاب میشود؟ داوطلبین برای ثبت نام در بازرسی اتحادیهها چه باید چه شرایطی باشند؟ برای ورود به سامانه ساران کلیک کنید.
شرایط ثبت نام برای بازرس در اتحادیه و اصناف
سامانه ساران، سامانه رسمی انتخابات الکترونیکی سازمانهای صنفی و اتحادیهها است که افراد داوطلب برای کسب منصب بازرسی اتحادیهها میتوانند در این سامانه ثبت نام نمایند. البته علاوه بر ثبت نام داوطلبین بازرسی و داوطلبین هیات مدیره، انجام انتخابات به صورت الکترونیک نیز در این سامانه انجام میگیرد. لذا کسانی که حق رای دارند میتوانند در این سامانه به کاندید مورد نظر خود برای بازرسی اتحادیه رای دهند. آدرس این سامانه election.iranianasnaf.ir میباشد.
داوطلبینی که متقاضی ثبت نام و کسب منصب بازرسی در اتحادیهها هستند طبق قانون باید دارای شرایط خاصی باشند. این شرایط قانونی برای داوطلبین بازرسی در ده مورد خلاصه میشود. که این شروط دهگانه عبارت است از:
- داوطلبین محترم باید تبعه جمهوری اسلامی ایران باشند.
- متقاضی باید نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران اعتقاد و التزام عملی داشته باشد.
- عدم سوءپیشینه کیفری مؤثر داوطلبین.
- در تصرف اموال خود ممنوعیت نداشته باشند. به عنوان مثال به علت حجر یا ورشکستگی یا افلاس از تصرف در اموال خود ممنوع نشده باشند.
- عدم اعتیاد به مواد مخدر.
- به فساد شهرت نداشته باشند (اشتهار به فساد).
- کسانی که سابقه عضویت در هیات مدیره ندارند باید حداقل مدرک تحصیلی دیپلم داشته باشند.
- حداکثر سن داوطلب در زمان ثبت نام تا 75 سال است.
- از مهمترین شروط داوطلبین بازرسی در اتحادیهها داشتن پروانه کسب معتبر دائم در همان صنف و رسته است. (پروانه کسب معتبر مجوزی است که تاریخ اعتبار آن منقضی نشده باشد، صاحب آن تغییر شغل نداده، واحد صنفی آن فعال باشد و به کسی واگذار نکرده باشد.)
- داوطلبین بازرسی وثاقت و امانت داشته باشد.
شرایط رای دهندگان در انتخابات بازرس برای اتحادیه ها
کسانی که در انتخابات برای تعیین بازرس اتحادیه و صنف خود شرکت میکنند نیز باید دارای شرایطی باشند. در واقع شرط مهمی که به افراد اجازه و حق رای دادن در چنین انتخاباتی را میدهد داشتن پروانه کسب همان رسته یا صنف است. این پروانه کسب میتواند دائم و یا موقت باشد در هر صورت صاحب آن حق رای خواهد داشت. لازم به ذکر است هر فرد صنفی حتی اگر در همان صنف بیش از یک پروانه کسب داشته باشد باز هم تنها دارای یک حق رای خواهد بود.
زمان برگزاری انتخابات برای ثبت نام و تعیین بازرس در اتحادیه
انتخابات تعیین بازرس همزمان با برگزاری انتخابات اعضای هیات مدیره اتحادیهها انجام میگیرد. طبق آییننامه اجرایی قانون نظام صنفی بازرس باید از بین خود اعضای صنف و با رای مخفی و مستقیم انتخاب شود. بازرسین منتخب دو نفر هستند. یک نفر بازرس اصلی و یک بازرس علیالبدل انتخاب میشوند. شرح وظایف و همچنین نحوه پذیرفته شدن استعفا و عزل بازرسین اتحادیهها در آییننامه اجرایی و قانون نظام صنفی شرح داده شده است.
نکته مهم در مورد انتخاب بازرس این است که انتخاب یک فرد که سابقاً نیز به عنوان بازرس بوده مانعی ندارد. اما این امر برای اعضای هیات مدیره اتحادیهها صدق نمیکند. افراد نمیتوانند بیش از دو دوره متوالی یا 4 دوره متناوب در هیات مدیره عضویت داشته باشند.
شرح وظایف و الزامات بازرس اتحادیه ها و اصناف
بازرسین اتحادیهها و اصناف وظیفه بررسی و تهیه گزارش از عملکرد هیات مدیره اتحادیه در حوزه وظایف محول شده به آنها را دارند. برخی از وظایف هیات مدیره شامل نحوه صدور، تمدید، تعویض و ابطال پروانه کسب، نحوه اجرای قانون نظام صنفی در خصوص جلوگیری یا تعطیلی موقت واحدهای صنفی متخلف، تشکیل کمیسیونها و امور مالی اعم از هزینهها و تصویب بودجه و واریز سهم میشود. بازرس موظف از این اقدامات و وظایف هیئت مدیره را مورد بازرسی قرار داده و از آنها گزارش تهیه نماید.
بازرسین اتحادیهها و اصناف هنگام انجام وظیفه خود ملزم به رعایت برخی مواد هستند. این الزامات در پنج مورد آمده است. الزامات بازرسین شامل موارد زیر میشود:
- بازرسین اتحادیهها و اصناف اجازه دخالت در امور اجرایی اتحادیه را نخواهند داشت.
- در معاملاتی که با اتحادیه یا به حساب اتحادیه انجام میگیرد بازرس نباید به طور مستقیم یا غیرمستقیم در آن معامله ذینفع باشد.
- بازرس موظف است در صورت مشاهده هرگونه تخلف از جانب اعضای هیات مدیره در حوزه وظایفشان، به صورت مکتوب به هیات مدیره اطلاع دهد. در حالتی که هیات مدیره پیگیری لازم را انجام ندهد بازرس ابتدا باید به اتاق اصناف و سپس به کمیسیون نظارت به صورت کتبی و محرمانه اطلاع رسانی نماید.
- شرکت در جلسات هیات مدیره برای بازرس اتحادیه مجاز است اما بازرس حق رای در جلسات و تصمیمات هیات مدیره نخواهد داشت.
- هر سه ماه یک بار بازرس باید از نحوه انجام وظیفه محول شده به هیات مدیره، گزارش تهیه نماید و به اتاق اصناف ارائه نماید.
سؤالات متداول
ثبت نام داوطلبین برای بازرس اتحادیهها و اصناف چگونه انجام میشود ؟
سامانه ساران، سامانه رسمی انتخابات الکترونیکی سازمانهای صنفی و اتحادیهها است که افراد داوطلب برای کسب منصب بازرسی اتحادیهها میتوانند در این سامانه ثبت نام نمایند.
وظیفه بازرس اتحادیهها و اصناف چیست ؟
بازرسین اتحادیهها و اصناف وظیفه بررسی و تهیه گزارش از عملکرد هیات مدیره اتحادیه در حوزه وظایف محول شده به آنها را دارند.