تامین دلیل چیست
تامین دلیل و شرایط آن چیست؟ در دادگاه دعاوی زیادی اقامه و پروندهها با موضوعات مختلفی تشکیل میشوند. همانطور که میدانید افراد برای اثبات ادعای خود در دادگاه دلایل و مدارک مختلفی را ارائه مینمایند. این دلایل و مدارک باعث میشوند که قاضی بتواند حقانیت فرد را تشحیص دهد. اما گاهی ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که دلایل و مدارک از بین بروند. در این شرایط دادگاه اقدام به تامین دلیل مینماید. در ادامه قصد داریم در خصوص اینکه تامین دلیل چیست و شرایط آن توضیحات مفید و مختصری را خدمت شما عزیزان ارائه نماییم، با ما همراه باشید.
تامین دلیل چیست ؟
تامین در لغت به معنای حفظ نمودن و امنیت میباشد. در حوزه حقوقی نیز تامین دلیل به معنای حفظ دلایل و مدارک پرونده میباشد. پس از اینکه پروندهای در دادگاهها مطرح میشود، طرفین دعوا برخی دلایل، مدارک و مستندات را به دادگاه ارائه میکنند. این دلایل اثبات کننده حقانیت افراد میباشند. اما گاهی ممکن است بیم آن برود که دلایل و مدارک پرونده به هر علتی از بین بروند. در صورتی که فردی احتمال دهد که دلایل امکان دارد از بین بروند میتواند از دادگاه بخواهد که تامین دلیل نماید. در این صورت دادگاه دلایل و مدارک را حفظ خواهد نمود یا بر اساس آنها حکمی صادر میکند.
به عنوان مثال خودروی فردی در یک تصادف رانندگی دچار خسارتهای شدیدی شده است. حال فرد قصد تعمیر خودروی خود را دارد. اما اگر خودرو را که مدرک و دلیل اثبات کننده خسارات وارده است را تعمیر کند، در واقع مدرک دعوا از بین میرود و دیگر امکان تعیین میزان خسارت وجود ندارد. در این صورت فرد میتواند از دادگاه درخواست تامین دلیل نماید. دادگاه در چنین موردی از کارشناسی میخواهد که خودروی وی را بررسی و خسارت فرد را مشخص کند. در این صورت دلایل تامین و قبل از اینکه از بین بروند خسارت شخص معین میشود.
برای آشنایی با شرایط دفاع مشروع کلیک کنید.
شرایط تامین دلیل چیست ؟
برای تامین دلیل و حفظ مدارک توسط دادگاه میبایست برخی شرایط وجود داشته باشند. این شرایط به شرح زیر میباشند:
- برای تامین دلیل میبایست فرد درخواست خود را به صورت کتبی یا شفاهی ارائه نماید.
- در درخواست تامین دلیل میبایست تمامی اطلاعات و مشخصات طرف مقابل دعوا ذکر گردیده باشد.
- از دیگر شرایط تامین دلیل توسط دادگاه وجود بیم از بین رفتن دلایل و مدارک میباشد. یعنی شرایط باید به گونهای باشد که امکان از بین رفتن دلایل وجود داشته باشد. در این صورت تامین دلیل قابل انجام میباشد.
برای آشنایی با شرایط شاهد در دادگاه کلیک کنید.
نکات مهم در خصوص تامین دلیل چیست ؟
تامین دلیل به معنای حفظ دلایل دادگاه میباشد. در بالا شرایط انجام تامین دلیل را ذکر نمودیم. اما جدا از آن شرایط برخی نکات مهم نیز در خصوص تامین دلیل وجود دارند. این نکات مهم را در زیر بیان نمودهایم:
- درخواست تامین دلایل معمولا قبل از اینکه دعوا اقامه شود به دادگاه ارائه میشود. اما اگر بعد اقامه دعوا نیز چنین درخواستی داشته باشید امکان ارائه آن به دادگاه وجود دارد.
- در صورتی که امکان تعیین نمودن طرف مقابل شما در دعوا وجود نداشته باشد، باز هم میتوانید درخواست تامین دلیل نمایید.
- پس از درخواست تامین دلیل دادگاه از طرف مقابل شما میخواهد که در مرجع قضایی حاضر شود. اما اگر فرد از حضور در مرجع قضایی خودداری کند باز هم دادگاه تامین دلیل را انجام خواهد داد.
سوالات متداول
درخواست تامین دلیل در چه زمانی باید به دادگاه ارائه شود ؟
درخواست تامین دلیل را هم میتوان قبل از اقامه دعوا و هم در مراحل رسیدگی به دعوا به دادگاه ارائه نمود.
اگر امکان تعیین طرف مقابل دعوا وجود نداشته باشد میتوان درخواست تامین دلیل نمود ؟
بله عدم امکان تعیین طرف مقابل دعوا نمیتواند مانع از تامین دلیل شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تامین دلیل چیست، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون تامین دلیل چیست پاسخ دهند.