ارثحقوقی

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده

آیا سهم دختر از حقوق پدر فوت شده را می‌دانید؟ هنگامی که یک شخص فوت می‌کند، یکی از مهم‌ترین مسائلی که ایجاد می‌شود تعیین تکلیف حقوق مالی متوفی است. حقوق بازنشستگی متوفی که بیمه‌شده و یا بازنشسته تأمین اجتماعی باشد یکی از حقوق مالی متوفی محسوب می‌شود. این حقوق نیز مانند سایر حقوق مالی به ورثه متوفی تعلق می‌گیرد. یکی از کسانی که از حقوق بازنشستگی متوفی برخوردار می‌گردد، دختر شخص فوت شده است. در ادامه این مطلب به سهم دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با آثار فوت در حقوق کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده

پس از فوت بیمه‌شدگان یا بازنشستگان تأمین اجتماعی، حقوق ایشان به ورثه واجد شرایط متوفی خواهد رسید. دختر متوفی تحت شرایطی یکی از افرادی است که از حقوق پدر فوت شده خود سهم می‌برد. اما باید دید که سهم دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش چه قدر است. چند درصد از حقوق متوفی به دخترش تعلق می‌گیرد؟

برای آشنایی با قوانین مربوط به حقوق مستمری بگیران بعد از فوت کلیک کنید.

سهم دختر در قانون تأمین اجتماعی

قانون تأمین اجتماعی در بند 2 ماده 83 سهم دختر از مستمری پدر فوت شده‌اش را مشخص کرده است. در این قانون ، سهم فرزند دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش، 25 درصد مستمری می‌باشد. البته با نظر قانون سهم دختر در دو صورت بیش از 25 درصد می‌شود. حالت اول زمانی است که دختر هم پدر و هم مادر خود را از دست داده باشد. در این صورت سهم 25 درصد دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش به دو برابر یعنی 50 درصد از مستمری پدر فوت شده‌اش افزایش می‌یابد. حالت دوم زمانی است که یکی از وراث نیز فوت کند و یا شرایط لازم جهت دریافت مستمری متوفی را از دست بدهد. در این صورت نیز سهم این ورثه میان سایر وراث از جمله فرزند دختر تقسیم می‌گردد. بنابراین سهم دختر در این حالت نیز بیشتر از 25 درصد حقوق متوفی می‌شود.

سهم دختر در قانون استخدام کشوری

تقسیم حقوق متوفی در قانون استخدام کشوری کاملاً با قانون تأمین اجتماعی متفاوت است. یکی از تفاوت‌های اساسی تقسیم مستمری با قانون تأمین اجتماعی این است که مطابق با قانون استخدام کشوری تنها نیمی از حقوق متوفی میان وراث تقسیم می‌شود. همچنین در استخدام کشوری، مستمری متوفی به صورت مساوی میان ورثه واجد شرایط تقسیم می‌شود. بنابراین سهم دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش تفاوتی با سهم سایر وراث ندارد. این موضوع در ماده 87 قانون استخدام کشوری ذکر شده که حقوق وظیفه بازنشسته به طور مساوی میان وراث متوفی تقسیم می‌شود.

علاوه بر آن مطابق قانون استخدام کشوری اگر یکی از وراث فوت کند یا شرایط دریافت حقوق متوفی را از دست بدهد، سهم وی از مستمری بازنشسته به نفع صندوق کشوری ضبط می‌شود. بنابراین سهم وارث فوت شده، یا وارثی که شرایط لازم را از دست داده از مستمری میان سایر وراث تقسیم نمی‌شود.

قانون جدید سهم مستمری دختران از حقوق پدر فوت شده

تا پیش از این، قانون تأمین اجتماعی برای دختران متوفی فقط تا سن 18 سالگی دختر، حق استفاده از حقوق پدر را قائل بود. و پس از سن 18 سالگی دختر، در صورتی می‌توانست از حقوق پدر فوت شده‌اش استفاده کند که به تحصیل اشتغال داشته باشد و یا به علت بیماری خاص توان کار کردن نداشته باشد. همچنین در قانون استخدام کشوری دختران تا سن 20 سالگی و به شرط عدم ازدواج می‌توانستند از مستمری پدر فوت شده‌شان بهره‌مند شوند. و بعد از سن 20 سالگی نیز با شرط مجرد بودن و اشتغال به تحصیل حداکثر تا 25 سالگی از حقوق بهره‌مند می‌شدند.

در حال حاضر با توجه به تصویب قانون جدید مستمری بگیران دختر، اختلافات قانونی پایان یافت و سهم دختر از پدر فوت شده دارای شرایط یکسانی هم در قانون تأمین اجتماعی و هم در قانون استخدام کشوری است. قانون جدید مستمری بگیران با نام قانون حمایت خانواده در سال 1391 تصویب شد. در ماده 48 این قانون در مورد دختران مستمری بگیر صحبت شده است. مطابق این ماده دختران مستمری بگیر بدون محدودیت سنی از مستمری پدر فوت شده خود بهره‌مند خواهند شد. و قطع حقوق دختران تنها در دو صورت امکان‌پذیر است که شامل شوهر داشتن و اشتغال دختر می‌شود. اگر دختری طلاق بگیرد مجدداً می‌تواند از حقوق پدر بهره‌مند شود. در صورت صوری بودن طلاق و احراز آن حقوق دختر قطع می‌شود.

خوب است بدانید طبق این قانون فرزند پسر حداکثر تا 20 سالگی حق استفاده از حقوق پدر فوت شده‌اش را دارد. و بعد از بیست سالگی تنها در صورت اشتغال به تحصیل و یا ناتوانی جسمی امکان استفاده از حقوق پدر فوت شده برای فرزندان پسر وجود دارد.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

سهم دختران از حقوق پدر فوت شده در قانون تأمین اجتماعی و استخدام  کشوری چه قدر است ؟

در قانون تأمین اجتماعی سهم فرزند دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش، 25 درصد مستمری می‌باشد اما در قانون استخدام کشوری سهم دختر از حقوق پدر فوت شده‌اش تفاوتی با سهم سایر وراث ندارد.

دختران مستمری بگیر طبق قانون جدید تا چه سنی می‌توانند مستمری دریافت کنند ؟

مطابق قانون جدید دختران مستمری بگیر بدون محدودیت سنی از مستمری پدر فوت شده خود بهره‌مند خواهند شد.

در چه صورتی مستمری دختران از حقوق پدر فوت شده قطع می‌شود ؟

قطع حقوق دختران تنها در دو صورت امکان‌پذیر است که شامل شوهر داشتن و اشتغال دختر می‌شود.

نوشته های مشابه

‫8 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید پدرم 2 همسر دارد و به تازگی فوت کرد. در شناسنامه المثنی نام زن دوم و فرزندانش از او ثبت شده. حقوق تامین اجتماعی داشت که که مادرم نمی داد و ماها مادر را اداره کرده و می کنیم. پدر بزرگ مادری ام کارمند بیمارستان امام تبریز بود که 27 سال پیش فوت کرد و مادر بزرگ مادری ام نیز 10 سال پیش فوت کرد. مادرم خانه دار است و از هیچ کجا حقوق ندارد. حالا آیا حقوق پدر بزرگ را می توان برای مادرم دریافت داشت؟ از بیمارستان گفتند اگر پدرت حقوق تامین اجتماعی داشت حق مادرت است که از آن استفاده کند و حقوق پدر بزرگت را نمی توانی برای مادرت بگیری. مسئول شعبۀ تامین اجتماعی هم گفت که اگر حقوق پدر بزرگت بیشتر از حق مادرت در حقوق پدرت باشد می توانید حقوق پدربزرگت را بگیرید. چه بکنیم؟ راه قانونی چیست؟ لطفا راهنمایی قانونی فرمایید تا به نتیجه برسیم. متشکرم. تبریز

    1. سلام و وقت به خیر
      بله شما میتوانید از طرف پدر یا پدر بزرگ برای مادر مستمری بگیرید. اما برای ارائه راه حل باید پرونده اتون بررسی بشه لطفا با شماره های درج شده تماس گرفته تا کارشناسان حقوقی راهنمایی تان کنند.

  2. با سلام پدرم یک دختر مجرد دارد که به دلایلی نتوانسته ازدواج کند و علاوه بر این دختر یک فرزند دختر و پسر ازدواج کرده دارد. سهم الارث دختر مجرد چقدر است نسبت به باقی فرزندان؟

  3. سلام خسته نباشید من پسربزرگ خونه هستم پدرم ۵سال هس فوت کردمن بامادرم زندگی میکنم خودم هم اعصابم مریض هس خدمت سربازی مریضی اعصاب وروان شدم مجردهستم دوتاخواهردارم کاش نداشتم میبینی خواهرم زنگ میزنه پیام میزنه حقمومیخوام ازخونه پدری مون سندخونه هم به اسم مادرم هس ۶دانگ قباله رسمی میگم مادرتون نمورده که ازاون گذشته به وقتش پدرمادرمون شماروسروسامون داده جهیزیه داده فرستاده خونه بخت در۱۶سالگی امامن چی ۳۴سالمه اونقدرفشارمیدین روزی ۱۰۰بارازخدامرگ میخوام برادرکوچیکترم هم کفالت مادری گرفته معافیت دادن برادرم طبق بیماری من وکمسیون پزشکی دادن من به دولت گفته خرج مادرموبرادرمومن میدم ولی ۱تومن هم ندیدیم ازاون طبق گفته خودم من چیکارکنم خسته ام کردن افسوردگی شدیدگرفتم درعذابم لطفا راهنمای کنیدیه لحظه بچه اتون روبزاریدجای من بعنوان یه پدرببین به چه حالی میمونی باتشکرازوکیل های عزیزمون نعمت بزرگی هستین خداشماروداده واسمون ممنون از شما

    1. سلام و خسته نباشید
      خانه به نام مادر هست و تا زمان حیات ایشون هیچ حق و حقوقی به دختران از خانه تعلق نمیگیره.
      اگر دختری مجرد است یا مطلقه انوقت از سهم حقوق بازنشستگی پدر به دختر هم تعلق میگیرد. در صورتی که متاهل هستند از حقوق پدر هم حقی بهشون تعلق نمیگیره.
      اگر ادعایی دارند میتوانند از طریق قانونی پیگیر شوند و شما خودتان را خسته و آزرده خاطر نکنید.

  4. سلام وقت بخیر،
    پدرم بازنشسته تامین اجتماعی بود و حقوق بازنشستگی می‌گرفت که دو ماه پیش فوت شدن، مادرم هم ۵ سال پیش فوت شدن. من تنها دختر مجرد خانواده هستم. آیا تمام حقوق بازنشستگی که پدرم در زمان حیات دریافت می‌کردند به من تعلق می گیرد یا درصدی آن؟ متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره